تولیـد کمپوست کهـن ترین روش بازیافـت پسمـاند

با پیشرفت تمدن و افزایش تولید زباله خصوصاً پس‌ از انقلاب صنعتی و رویکرد مصرف گرایانه بشر، جوامع بشری به این نتیجه رسیدند که همان‌گونه که آلودگی هوا برای زندگی انسان مخاطره‌آمیزاست، آلودگی خاک توسط زباله نیز پیامدهای غیرقابل‌جبرانی نیز در پی دارد.

به کلیه مواد زائد جامد و مایع فسادپذیر و فسادناپذیر(غیر از فاضلاب) که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم حاصل فعالیت انسان بوده و ازنظر تولیدکننده زائد تلقی می‌گردد، پسماند گفته می‌شود که داری تقسیم‌بندی ذیل می‌باشد .

به زبان فعالان بخش مدیریت پسماند ، زباله به دو بخش زباله تر(فساد پذیر) و خشک تقسیم می گردد.زباله های تر را زباله آلی می نامند . موادی مانند پسماندهای میوه ،پسماندهای غذایی و . . . زباله تر یا آلی گفته می شوند. مهمترین کاربرد این گونه زباله ها در تهیه کود کمپوست و تولید انرژی می باشد.

 

زباله تر ( آلی یا ارگانیک یا فسادپذیر ، یا زائدات غذایی)

 

به قسمت فسادپذیر زباله که معمولاً از زائدات گیاهی، تهیه و طبخ و یا انبار کردن مواد غذایی به دست می‌آید، اطلاق می‌شود. کمیت پس‌مانده‌های غذایی در طول سال متغیر بوده و در ماه‌های تابستان، که مصرف میوه و سبزی بیشتر است، به حداکثر می‌رسد. پس‌مانده‌های غذایی مهم‌ترین قسمت زباله است، چراکه از یک‌سو به دلیل تخمیر و فساد سریع، بوهای نامطبوع تولید کرده و محل مناسبی برای رشد و تکثیر مگس و سایر حشرات و جوندگان است و از سوی دیگر به دلیل قابلیت تهیه کود از آن (کمپوست) حائز اهمیت است. قابل‌ذکر است که میزان پس‌مانده‌های فسادپذیر در زباله‌های شهری ایران بین ۳۵ تا ۷۶ درصد گزارش‌شده است.

 

 

کمپـوسـت

 

تولیـد کمپوست کهـن ترین روش بازیافـت پسمـاند

یکی از راهکارهای مدیریت صحیح پسماندها ، بازیافت مواد است و کمپوست به عنوان روش بازیافت پسماندهای ارگانیک محسوب می شود.

در تعریف کمپوست کودی است که از بازیافت مواد ارگانیک (مواد زائدی که ازگیاهان و حیوانات برجای می‌مانند) به دست می‌آید.

ویژگی های کمپـوست

هر ماده‌ی آلی طبیعی در نهایت فرو پاشیده خواهد شد. اما، در روند کمپوست شدن، سرعت شکستن و فروپاشی بیشتر خواهد بود. فرآیند کمپوست شدن به دلیل وجود باکتری‌ها و سایر ریزجاندار‌های تجزیه کننده به سرعت بخشیدن تغییر مواد کمک می‌کند.

ریزجاندارهای تجزیه کننده عبارتند از:

باکتری ها

قارچ ها

کرم ها

حشرات جونده

نماتد ها

و.......

 

فـواید کمپوسـت:

از کمپوست (Compost) در باغبانی و کشاورزی به عنوان تقویت‌کننده خاک استفاده می‌شود.. کم ترین مزیت تبدیل زباله تر به کمپوست جلوگیرى از تولید هزاران متر مکعب شیرابه و میلیون‌ها تن گاز متان و آلوده شدن بخش عظیمى از محیط زیست است.

کارشناسان کشاورزی عقیده دارند کمپوست یکی از بهترین کودهای گیاهی و تقویت‌کننده‌های طبیعی خاک است و می‌تواند جایگزین خوبی برای کودهای تجاری شود. مهمترین حسن این کود، ارزان بودن آن است. شما می‌توانید بدون پرداخت حتی یک ریال آن را در خانه‌تان تولید کنید.

استفاده از کمپوست ساختار خاک را ارتقا می‌دهد، محتوای خاک را تقویت می‌کنند و سبب می‌شود خاک مدت زمان بیشتری بتواند آب را در خود نگه دارد. کمپوست قدرت باروری خاک را افزایش می‌دهد و کمک می‌کنند ریشه‌های سالم در گیاه رشد کند.

این کود همچنین برای کنترل فرسایش، احیا و ساخت زمین‌های مرطوب به عنوان پوشش به کار می‌رود. کمپوست همچنین با ماسه مخلوط می‌شود و برای زهکشی زمین به کار می‌رود.

مواد ارگانیک موجود در کمپوست در حقیقت مواد غذایی میکروارگانیسم‌هایی هستند که خاک را در وضعیتی سالم و متعادل نگه می‌دارند. نیتروژن، پتاسیم و فسفر موادی هستند که در نتیجه تغذیه میکروارگانیسم‌ها از مواد آلی تولید می‌شوند و در نتیجه تنها تعداد اندکی از مواد مغذی می‌ماند که باید به خاک افزوده شود. اغلب باغبان‌ها و کشاورزان مدت‌هاست که به حسن‌های این کود سیاه، غنی و طبیعی پی برده‌اند.

نکته مهم این است که با طی زمان کافی تمام زباله‌های ارگانیک در طبیعت به کمپوست تبدیل می‌شوند. البته همه زباله‌ها برای تولید کمپوست در خانه مناسب نیستند. در اغلب سیستم‌های تولید کمپوست که در خانه‌ها به کار می‌روند، سیستم به دمای مناسب برای کشتن عوامل بیماری‌زا نمی‌رسد، در نتیجه باید در نوع مواد اولیه‌ای که برای تولید کمپوست به کار می‌رود دقت کرد.

 

از دیگر فوایدکمپوست نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

 

چاپ محتويات